Filosofie van de Barnfilms

Filosofie van de Barnfilms

Barnfilms is een non-profit organisatie waarmee men is begonnen om iets moois te maken voor vrienden, in de schuur. Met als doel om zonder commerciële druk belangrijke verhalen aan elkaar te kunnen vertellen. Barnfilms steunt Humanitas in haar strijd tegen eenzaamheid. De Barnfilms zullen niet door de stichting zelf geproduceerd worden, dit wordt gedaan door een externe producent. De stichting bestaat momenteel uit vijf bestuursleden, dit zijn Katja Römer-Schuurman, Maarten van Huijstee, Femke Halsema, Raymond Spanjar en Rob Wijnberg. Je kunt niet zomaar lid worden van Barnfilms, dit kan alleen wanneer je wordt uitgenodigd door iemand die al lid is. Als je hier lid van wil worden, zal iemand die al lid is je uit moeten nodigen.

 

Oprichting

Katja Schuurman zegt dat het is opgericht om creatief en financieel onafhankelijk films te kunnen maken. Ze willen mooie dingen voor vrienden maken in de schuur, vandaar ook de naam. Het doel is om mooie dingen los te maken van de commerciële druk en het moeten scoren. Er zal iets gemaakt moeten worden, waarbij succes afhangt van hoe mooi iets is geworden en niet van het aantal bezoekers van de film. Thijs Römer is de initiatiefnemer in het geheel, hij speelt onder andere in de film alles is familie. Door een idee wat Thijs had, is er een vijfkoppig bestuur ontstaan van Katja Römer-Schuurman, Femke Halsema, Raymond Spanjar, Maarten van Huijsstee en Rob Wijnberg. Dit is ontstaan op het moment dat het lastig was in de cultuursector. Het beleid van de overheid maakt het lastig om een programma te maken, waarbij de inhoud altijd voorop staat. Veel mensen zijn dan ook erg blij met dit initiatief. Het eerste project dat ze hebben gemaakt, heeft een zeer actueel thema. Vriendschap, eenzaamheid, het zijn thema’s die we allemaal mee kunnen maken. Daar kun je dan ook een film over maken of nu de eerste film van deze stichting bekijken.

 

Doel

Het doel van de stichting is om de heersende structuren binnen de filmindustrie te doorbreken en ook wil ze sociaal bewustzijn bij de kijkers oproepen. Arne Toonen zegt dat het belangrijk is om mooie dingen te kunnen maken. Het zouden allemaal avonturiers zijn die nu in het bestuur zitten en zij werken allemaal vanuit hun eigen creatieve passie. Dit is een filosofie, waarmee ze samen werken in het teken van de films. Er wordt aangegeven dat de leden de stichting financieren, door de aankoop van een aandeel dat een waarde zou hebben van 100 euro. Katja Römer-Schuurman geeft aan dat ze bij de stichting een maatschappelijk kader om de films willen leggen. Bij films gaat het over vermaak wat we allemaal leuk vinden, maar ook worden kijkers hierdoor aangespoord om zich betrokken te voelen bij wat er om hen heen gebeurt. Samenwerking doet de stichting met de vrijwilligersorganisatie Humanitas. De eerste film Guilty Movie wordt aan hun projecten gekoppeld. Publiek kan hierdoor echt tot actie over gaan.