Barnfilms Team

Barnfilms Team

Het team van Barnfilms bestaat uit Thijs Römer, Katja Römer-Schuurman, Femke Halsema, Raymond Spanjar, Maarten van Huijsstee en Rob Wijnberg. Katja vertelt in een uitzending van Pauw en Witteman het volgende over de stichting: “Barnfilms is opgericht om creatief en financieel onafhankelijk films te maken. Het idee was om mooie dingen te maken voor vrienden in een schuur, vandaar de naam Barnfilms. Het doel is om mooie dingen te maken los van de commerciële druk en scoringsdrang. Er moet iets worden gemaakt waarbij het succes afhankelijk is van hoe mooi het is geworden, in plaats van het aantal bezoekers dat de film heeft getrokken.

 

Initiatiefnemer

De acteur Thijs Römer is de initiatiefnemer, door zijn idee zijn er nu vijf bestuursleden en dat zijn Katja Römer-Schuurman, Femke Halsema, Raymond Spanjar, Maarten van Huijsstee en Rob Wijnberg. Binnen de cultuursector gaat het niet heel goed, het is lastig door de bezuinigingen en daardoor is het niet zo gemakkelijk om een film te maken waarbij de inhoud voorop kan blijven staan.

 

Alternatieven

Katja Römer-Schuurman zegt dat er veel meer goede ideeën zijn dan dat er geld beschikbaar is. Daarom zijn er alternatieven zoals Barnfilms nodig. Een film maken duurt erg lang en je bent afhankelijk van meerdere partijen, voordat een project echt rond is. Arne Toonen zegt dat het mensen in staat moet stellen om mooie dingen te kunnen maken. Ook vertelt hij dat het team achter de organisatie bestaat uit allemaal avonturiers en ze werken vanuit een creatieve passie. Dit is de filosofie die ze hanteren in het teken van de Barnfilms. Het doel is dat ze twee filmproducties per jaar opzetten. De leden financieren daarbij de stichting door een aankoop van een aandeel en dat is een aandeel van 100 euro.

 

Maatschappelijk kader

Römer-Schuurman zegt dat een maatschappelijk kader om haar films van groot belang is. Je hebt vermaak nodig, maar ook moeten films mensen aansporen om zich betrokken te voelen bij de wereld om hen heen. Door thema’s te kiezen die voor mensen herkenbaar zijn, gaat dat lukken. Eenzaamheid en vriendschap komen bijvoorbeeld terug bij het eerste project genaamd Guilty Movie. Het is voor veel mensen herkenbaar om een goede vriend te hebben waar je veel mee deelt, maar wat doe je als diegene wegvalt? In deze film hadden de twee vrienden samen een doel om een film te maken, hij gaat daar alleen mee door wanneer zijn beste vriend komt te overlijden bij een auto ongeluk. Het zet mensen aan het denken, dit kunnen we namelijk in het dagelijks leven allemaal meemaken, mensen om ons heen kunnen in ons leven komen en weer gaan en het zet ons dus aan het denken van hoe we nu leven en wat we allemaal meemaken.